Ontwerp klimaatadaptief plein Leeuwerikstraat BredaPROJECT | De gemeente Breda wil een toekomstbestendige stad die klimaatadaptief is, met ruimte voor groen, water en biodiversiteit. Waarbij inwoners zich betrokken voelen en zelf hun steentje bijdragen in hun tuin. Met een regenton bijvoorbeeld of het verwijderen van verharding. Verstandig, want de ontwerpkeuzes die we nu maken, zijn bepalend voor de komende tientallen jaren. Plein Civiel helpt de gemeente met het klimaatadaptief maken van het plein in de Leeuwerikstraat.
Overzicht van onze werkzaamheden | Verzamelen randvoorwaarden | Ontwerp | Communicatie belanghebbenden
In 2040 zal het warmer, natter en droger zijn in ons land. Als we geen rekening houden met deze langzame maar zekere verandering heeft dat straks gevolgen voor ons welzijn. Onder andere door de invloed op de waterhuishouding en biodiversiteit.
De noodzakelijke aanpassing van onze buitenruimte krijgt gelukkig steeds meer prioriteit. Maar het is voor vele nog steeds lastig om ermee aan de slag te gaan. Want we voelen vaak nog onvoldoende noodzaak. Ver van ons bed, we merken er gewoonweg nog niet veel van. Maar feit is wel dat de laatste jaren steeds vaker temperatuur- en neerslagrecords gemeld worden in nieuwsberichten. En wat dacht je van die heftige hagelbuien in april?
Gelukkig zijn er steeds meer overheden die hun stad graag groener en waterbestendiger willen maken. Ze formuleren beleid en zijn daarmee helemaal klaar om aan de slag te gaan. En dan.. ja, dan blijft het helaas vaak even stil. Soms wordt er een commissie in het leven geroepen of een budget gereserveerd. Maar het realiseren van projecten in de buurt zien we helaas nog maar heel erg weinig. Die mooie klimaatvisie en die ambitie van de enthousiaste wethouder blijkt toch erg lastig te vertalen naar de praktijk. Want wanneer doe je het nu goed? Wat moet je eigenlijk doen? En wat vinden mijn collega's en de bewoners er eigenlijk van? En.. ach, ik ben eigenlijk al zo druk met al die anderen projecten. Tja, erg lastig allemaal. Maar ondertussen is de gemeente Breda alvast begonnen met het vergroenen van haar stad. De gemeente Breda is al begonnen en kiest er in eerste instantie voor om lokaal, stenige plekken aan te pakken. Een kaal pleintje in een woonwijk of een sober schoolplein. Meer groen, een grotere biodiversiteit en meer zichtbaar water. Met ruimte voor ontmoetingen en spelen. Van wonen naar leven in de openbare ruimte. En dit heeft direct effect op de leefomstandigheden en het welzijn van de inwoners van de stad. Al die groene puzzelstukken die we nu leggen vormen de prettige klimaatadaptieve stad in de toekomst. Plein Civiel adviseert de gemeente in dit traject:
Groot voordeel van deze aanpak is dat bewoners begrip krijgen voor veranderingen in hun omgeving en gestimuleerd worden om zelf ook mee te gaan doen. |
|