Goede en veilige alternatieven voor bewonersbijeenkomstenBLOG | Door het corona virus is het ineens niet mogelijk meer, dat bijeenkomsten die gepland zijn om bewoners en belanghebbenden te betrekken bij de inrichting van hun buurt, de komende periode ook echt door kunnen gaan. En als het wel doorgaat, of bewoners dan ook willen en kunnen komen.
Wij hopen natuurlijk dat het niet nodig is, maar mochten er de komende periode bijeenkomsten ter discussie komen te staan, dan is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. Met deze mailing willen we je informeren over de mogelijkheden.
Het is natuurlijk mogelijk om een bijeenkomst uit te stellen of misschien wel geheel te laten vervallen. Pragmatische uitwijkmogelijkheden die effectief zijn, maar ook kunnen zorgen voor ongewenste vertraging van het project of geen recht doen aan de intentie om bewoners en belanghebbenden te betrekken bij de ontwikkeling van hun leefomgeving.
Gelukkig zijn er oplossingen waarbij de contacten met bewoners en belanghebbenden wél gewoon doorgang kunnen vinden. Zo kunnen we online én interactief met elkaar communiceren. Voor een project kunnen we een interactieve website maken waar mensen actuele informatie over het project kunnen vinden, vragen kunnen stellen of beantwoorden en eenvoudig hun mening kunnen geven. Als het gaat om informeren van mensen is het mogelijk om interviews met een ontwerper of projectleider op te nemen over bijvoorbeeld een toelichting op het ontwerp, informatie over wat er met eerdere feedback is gedaan of antwoorden op gestelde vragen. Deze video’s kunnen op verschillende manieren worden gedeeld, op social media, de gemeente website of bijvoorbeeld op de bovengenoemde project website. Er zijn nog meer zaken die we kunnen doen. Zoals een online ‘spreekuur’ bijvoorbeeld. Maar ook offline zijn er mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het versturen van een nieuwsbrief met een ontwerp en ruimte voor feedback en een retour enveloppe. Of een combinatie van beide natuurlijk. We zien het liefst dat de geplande momenten met bewoners en belanghebbenden gewoon doorgaan en dat we zoveel mogelijk écht persoonlijk contact kunnen hebben. Helaas zorgt de huidige actualiteit voor de nodige onzekerheid. Daarom is het goed om te weten dat wij graag meedenken over alternatieven en ook ervaring hebben met bovenstaande communicatie. De mogelijkheden zijn talrijk en het is altijd maatwerk wat we in overleg met elkaar vormgeven. De over te brengen boodschap en doelgroep staan daarbij centraal.
Hiermee kan het project, ondanks de bijzondere omstandigheden, zoveel mogelijk volgens planning blijven doorlopen én wordt er recht gedaan aan de ambitie om echt samen met de gebruikers tot een mooi projectresultaat te komen. Nog even de voordelen van online participeren door Plein Civiel op een rij: Advies communicatiestrategiePlein Civiel heeft veel ervaring met participatie van bewoners, ondernemers en andere stakeholders. Online én offline. Meestal met als doel om te komen tot een goed onderbouwd en gedragen ontwerp.
We weten dus prima hoe we kunnen zorgen voor betrokkenheid, draagvlak en natuurlijk het liefst ook enthousiasme over het project. Daarom geven we advies en verzorgen wij de inhoud van het online platform. Bij voorkeur in nauw overleg of samenwerking met onze opdrachtgever en eventuele andere betrokken partijen. Krachtige enquete mogelijkheidVideo integratie
Gebruiksvriendelijk en overzichtelijk
Commentaar en discussie tool
Webhosting in eigen huis
Efficiënte data verwerking
Promotie van het platformHet is belangrijk om binnen de wijk of gemeente ruchtbaarheid te geven aan de mogelijkheid om online mee te doen met een project. Dit kan op veel manieren. Plein Civiel heeft hier ervaring mee.
Een brief, een kleurrijke flyer of een poster in de supermarkt bijvoorbeeld. Maar ook socialmedia of de website van de gemeente wordt hiervoor ingezet. |
|