De wijk als schilderdoek, de urban sporter kijkt andersBLOG | Social design, anders kijken naar de ruimte, gezondheid in de buurt. Met z’n drieën erop uit om inspiratie op te doen over het creëren van beweegvriendelijke buurten. De workshop, gegeven door oprichter Arjen van PLYGRND.city, werd aangekondigd door een opvallende video op LinkedIn. Dat belooft wat!
Voor de workshop social design reisde ik af naar Eindhoven, om precies te zijn naar de zogenaamde co-workingspace ‘BounceSpace’. Een werkomgeving met verschillende freelancers, bedrijven en startups op een hippe locatie. Daar werd ik enthousiast ontvangen door Arjen (‘Wat wil je drinken? We hebben alleen gezonde drankjes’). Samen met andere stadsmakers; o.a. een projectleider, een gebiedscoördinator, een jeugdwerker, een sportcoach, een industrial designer en mijn eigen Plein Civiel collega’s Suzanne en Martijn verzamelden we onder (jawel) een grandioze trampoline.
Na een voorstelrondje, waarbij we elkaar moesten voorstellen i.p.v. onszelf, vertelt sociaal ondernemer Arjen over het ontstaan van PLYGRND.city. Het social design bureau zet zich lokaal in voor de gezondheid van jongeren en de omgeving in aandachtswijken. Bij die gedachte sluiten wij ons, namens Plein Civiel, natuurlijk graag aan! We hebben het over onze verwachtingen van de workshop en vinden al gauw raakvlakken met elkaars ideeën over gezondheid de openbare ruimte. In een hackaton ruimte (denk aan een inspirerende ruimte, fruit smiley’s faces, wortels en radijsjes, postit’s en posters met quotes) gaan we samen in gesprek over beweegvriendelijke buurten. We leren anders te kijken naar de openbare ruimte; bijvoorbeeld door de ogen van straatkunstenaars, urban sporters of kinderen. De openbare ruimte als een leeg canvas, een ruimte om je eigen kunstwerk in te creëren! Door mensen te verbinden ontstaat een vitalere omgeving, voor jong en oud. We praten o.a. over technologie, de blue zones (wat kunnen we leren van de mensen die gezond en gelukkig oud worden), gamification (hoe gebruik je spelmechanismes om het gedrag van mensen te veranderen), maar ook over de Omgevingswet.
Social design Met een concreet project aan de wijk Stokhasselt in Tilburg wordt het social design thinking principe verder toegelicht. Denken, voelen en doen: echt in gesprek met bewoners. Met een heuse stadshuiskamer een maand lang in de wijk verblijven en via heel veel kopjes thee, ophalen waar bewoners behoefte aan hebben. In interactieve sessies zijn we vervolgens in groepjes over problemen en kansen in de openbare ruimte gaan brainstormen. Zoals het in verbinding brengen van mensen met ideeën en initiatieven waardoor deze krachtiger worden en meer draagvlak krijgen in de buurt. Maar ook over het intensief betrekken van bewoners en maatschappelijke organisaties bij het onderhouden van buurten. Tot slot is ook nagedacht over het stadsbreed aanpakken van de overlast van ratten. Samen gingen we op zoek naar antwoorden en naar concrete acties.
Een inspirerende middag, waarvan ik veel frisse energie heb gekregen! Wat me (o.a.) is bijgebleven? Denk met je hart, wees stout en ga op expeditie! Een kop thee met bewoners kan echt veel goeds doen. Dit blog is geschreven door Elvira Quah, communicatieadviseur bij Plein Civiel Foto's bijeenkomst door PLYGRND.city |
|
|