BBV regelgeving voor het wegbeheerKENNISSESSIE | Het besluit begroting en verantwoording, oftewel de BBV regelgeving. Voor sommige wegbeheerders een relatief onbekend begrip, voor anderen is het al bekend terrein. Wat houden deze BBV voorschriften eigenlijk in? Hierin staat beschreven hoe gemeenten en provincies hun jaarlijkse begroting moeten opstellen. Deze BBV stond op het programma bij de kennissessie van de Afdeling Samenwerker voor wegbeheerders.
Het zijn dus met name financiële regels waar ook je wegbeheerbegroting aan moet voldoen. En sinds 2017 is de BBV regelgeving gewijzigd. Deze wijzigingen moeten er voor zorgen dat de begrotingen toegankelijker worden, zodat raadsleden makkelijker een inhoudelijke discussie kunnen aangaan. Daarnaast moet het eenvoudiger worden om begrotingen van gemeentes onderling te vergelijken. Hier vindt je meer informatie over de BVV vernieuwing van de commissie BBV.
Vervangingskosten
Als het gaat om het beheer van de openbare ruimte is de belangrijkste wijziging dat geld voor vervanging van bijvoorbeeld wegen op een andere manier in de begroting wordt verwerkt. Wegen die vanaf 2017 aangelegd worden, moeten boekhoudkundig afgeschreven worden. Dit kun je vergelijken met een auto waar je ook afschrijving voor rekent. Veel mensen leggen daarom elk jaar geld apart op een spaarrekening, om op termijn een nieuwe auto te kunnen kopen. Wat betekent dat in de gemeentelijke praktijk: Als je in 2019 een weg vervangt, gaan deze kosten niet van je wegbeheerbudget voor 2019. Wel gaat er de komende jaren, totdat de weg weer vervangen wordt, elk jaar een deel van de aanlegkosten (en rente daarover) van je budget af. Budgetten veranderen dus flink. Een groot voordeel van deze systematiek is er op termijn voldoende geld “gespaard” is om de volledige openbare ruimte te vervangen. Dat is nu niet zo. Om te voorkomen dat gemeentes straks met onverwacht, veel hogere benodigde budgetten worden geconfronteerd is het wel belangrijk dat goed inzichtelijk gemaakt wordt hoe veel geld er nodig is om de openbare ruimte te vervangen. En dat hangt natuurlijk af van hoe lang een weg mee gaat. Tips bij het bepalen van je vervangingskosten
De gemeente Oss heeft de vervangingskosten van haar volledige openbare ruimte volgens de nieuwe regels in beeld gebracht. Teamleider IBOR, Luc Visscher verteld hoe de gemeente dit gedaan heeft en waar zij tegenaan liepen. Het begint natuurlijk bij een goed inzicht in wat je hebt om te vervangen: arealen, aanlegjaren en levensduren. Een te korte aangenomen levensduur stelt de gemeente voor (onnodig) hoge kosten, maar een te rooskleurig ingeschatte levensduur zorgt ervoor dat er op het moment van vervangen geen budget beschikbaar is. Uitdaging hierbij is bijvoorbeeld de functionele levensduur ten opzichte van de technische levensduur, de wens om integraal te werken en allerlei maatschappelijke uitdagingen die op ons af komen. Natuurlijk waren er nog een heleboel ander zaken waar de gemeente tegen aan liep, maar onderstaand vind je de belangrijkste tips:
Wil je weten wat Plein Civiel kan betekenen voor een begroting volgens de BVV voorschriften? Neem gerust contact op met ons. |